Cu denumirea de sicriu, cosciug ori coparseu, ne referim la o cutie special prelucrata, din lemn sau metal, in care se inhumeaza persoana decedata. Majoritatea sicrielor vandute in Romania sunt fabricate din lemn. Lemnul poate fi din diferite esente, cu modele religioase sau florale, avand diverse finisaje si accesorii. Deoarece nu exista o traditie impamantenita pentru alegerea unui anumit model, va prezentam cateva caracteristici utile pentru momentele cand va aflati in situatia achizitionarii unui sicriu.

Ce diferentiaza un sicriu?

1. Materialul

Intrebati din ce material este fabricat. Puteti gasi mai multe tipuri de lemn: stejar, plop, fag, brad. Daca doriti un sicriu ieftin optati pentru un model din esenta moale precum lemnul de brad. De cele mai multe ori veti gasi sicrie din lemn de brad la un pret accesibil, diferenta fiind facuta de catre calitatea finisajelor. Un sicriu de brad dar cu finisaje foarte bune va fi intotdeauna mai scump. Sicriele din lemn cu esenta tare sunt mai scumpe, rezista mai mult in pamant dar sunt mai grele.

2. Culoarea

Culorile pamantii sunt cele mai frecvente: mahon, culoare in degrade (se face o trecere de la o nuanta inchisa la una deschisa) si bej. Culoarea alba se foloseste pentru sicriele copiilor sau tinerilor necasatoriti.
Un studiu facut de catre o firma de servicii funerare arata ca familiile opteaza cel mai mult pentru culoarea mahon. Pentru persoanele decedate de sex feminin, de cele mai multe ori, se alege un cosciug cu nuante deschise.

3. Modelul

Puteti decide pentru un sicriu cu modele florale, modele geometrice sau religioase. In afara de modelul prezent pe cutia sicriului si a capacului, sicriele pot fi cu 4 colturi sau cu 6 colturi. Cele cu 6 colturi sunt recomandate pentru persoanele care sunt mai late in umeri dar si pentru aspectul lor modern. Diferenta intre sicriurile cu 4 colturi si cele cu 6 colturi se face in partea superioara a sicriului (la partea dinspre capul persoanei decedate) unde vor exista 4 colturi iar in partea inferioara 2 colturi.

4. Crucea din lemn si lenjeria

Intotdeauna un sicriu va avea o lenjerie alba, o perna, un orar mic, un orar mare si panza care se aseaza pe fata persoanei decedate. Aceste accesorii pot fi incluse in pretul sicriului sau pot avea un pret diferit. Intrebati intotdeauna prestatorul daca aceste produse sunt incluse in pretul sicriului.

Pentru o persoana crestina se foloseste o cruce mare din lemn pe care se scrie numele complet, anul nasterii si anul in care a decedat. Culoarea crucii se alege dupa culoarea sicriului.

Toate sicriele comercializate de Memoris au incluse in pretul de achizitie crucea si lenjeria necesara pentru inhumare. Serviciul de scriere al crucii este gratuit.

5. Manerele, crucifixul capacului si holtsuruburile decorative

Puteti adauga 4 manere (6 manere) din diferite materiale (plastic cu insertie metalica sau manere metalice) si un crucifix pe capac. Manerele ofera un aspect deosebit sicriului si sunt utile pentru momentul transportului si al inhumarii in groapa. Daca doriti un insemn religios pe sicriu puteti alege un crucifix din material plastic sau metalic.

Holtsuruburile sunt utile pentru inchiderea capacului inainte de introducerea in groapa. Astfel evitati folosirea cuielor la inchiderea capacului.

Daca la crucea mare si lenjerie se renunta mai putin, celelalte accesorii le puteti alege dupa suma pe care o aveti la indemana pentru inmormantare. Anumite sicrie oferite de Memoris au incluse in pret si manerele, holtsuruburile si crucea pentru capacul sicriului. Intrebati agentul de servicii funerare care sunt modelele care au incluse aceste accesorii.

6. Dimensiunea sicriului

Dimensiunile standard sunt adaptate locurilor de inhumare. Atunci cand alegeti un sicriu este foarte important ca lungimea si rezistenta sicriului sa fie adecvate persoanei decedate. Un sicriu prea mare va face persoane decedata sa apara foarte mica si sa fie necesara ridicarea acesteia. Un sicriu mai putin potrivit cu greutatea decedatului va fi nesigur pentru transportul funerar. In tabelul de mai jos regasiti cateva date orientative cu dimensiunile si rezistenta adecvata. Intotdeauna intrebati agentul funerar Memoris daca optiunile alese sunt adecvate constitutiei persoanei decedate.

Sicriu cu dimensiunile 200 cm / 60 cm sutine cca. 30-75 Kg;
Sicriu cu dimensiunile 200 cm / 65 cm sutine cca. 30-100 Kg;
Sicriu cu dimensiunile 200 cm / 67-73 cm sutine cca. 100-150 Kg;
Sicriu cu dimensiunile 220 cm / 73 cm sutine cca. + 150 Kg*.
*pot exista diferente in functie de producator; intrebati un agent de servicii funerare Memoris despre produsul ales.

7. Dimensiunea locului pentru inhumare

Aveti intotdeauna in vedere tipul de amenajare al locului de inhumare: fara constructii, cripta funerara sau cavou. Dimensiunea standard pentru groapa si cripta este de 200 cm x 70 cm. Pentru a calcula dimensiunea unei cripte masurati doar interiorul acesteia. Astfel sunteti siguri ca sicriul va avea dimensiunea corecta pentru a putea fi introdus in cripta funerara. Dimensiunile gropii pot fi modificate dupa o discutie cu groparii. Ei vor fi responsabili pentru pregatirea locului de inhumare. Daca doriti modificarea proportiilor gropii pot exista costuri suplimentare.

Pentru un cavou se va considera dimensiunea criptei existente in cavou. Daca detineti un cavou prezenta groparilor va fi necesara pentru deschiderea lui.