1_400_53Biserica Reformată, cunoscută și sub denumirea de Biserică Calvină, este o biserică creștină creată în urma Reformei protestante. Doctrina Bisericii Reformate se bazează pe interpretările scrierilor din Noul Testament enunțate de Ulrich Zwingli și Jean Calvin. Dat fiindcă cei doi fondatori au activat în Elveția (Zwingli la Zürich, iar Calvin la Geneva), denumirea latină a învățăturii propagate de ei este Confessio Helvetica ("credința elvețiană"), spre deosebire de Confessio Augustana ("credința de la Augsburg"), adică cea răspândită de Martin Luther.Reformații, mai fiind numiți și hughenoți sau calviniști s-au extins prin întreaga lume . Ei sunt majoritari în Scoția, Olanda, nordul Germaniei, Elveția, Ungaria etc ; majoritatea coloniștilor de pe coasta Atlantica americana, erau reformați mai ales în New York și Noua Scoția .
 
Religia prin coloni s-a răspândit și pe continentul african, fiind singura religie creștină semnificativă de pe continent, majorând în Africa de sud, Camerun, Sierra Leone și în comunitățile afro-americane din SUA.Calvinismul respinge dogma prezenței reale a "trupului și sângelui Domnului" în împărtășanie, invocarea sfinților, instituția episcopatului, Închinarea și slujirea la chip cioplit, icoane și statui(practica respinsa si de ortodoxi caci eu nu se inchina si nici nu slujesc icoanei cu atat mai mult chipului cioplit, ei cinstesc chipul sfantului sau al lui Iisus Hristos din icoana dupa porunca lui Dumnezeu din Vechiul Testament [III Reg 6, 23-33] ), repracticarea semnului cruci care este o batjocura pentru Dumnezeu, neîmbogățirea clerului etc. Predicatorii sunt aleși de către credincioși și fiecare din bisericile calviniste este condusă spiritual de un consiliu ales. Calvin crede într-o predestinare absolută a aleșilor și celor condamnați la "judecata din urmă", respingând astfel complet liberul arbitru susținut de ortodoxism.
 
La botez, copilului i se toarnă de 3 ori apă pe cap (În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh), primind jumătate de creștinizare.
La Káté, copiii trebuie să învețe despre religie, Dumnezeu, credință și Biserică o carte cu întrebări și răspunsuri, urmând ca la vârsta de 14 să ia parte la prima împărtășanie, devenind astfel creștini de bună-voie.
Preotul trebuie să fi terminat facultatea de teologie și va fi ales de credincioși, spre deosebire de celelalte culte și femeia poate fi hirotonită.
Înainte de înmormântarea trupului celui mort preotul ține o predică ca sufletul să se odihnească și ca Dumnezeu sa îl judece îngăduitor.