Sunteti bineveniti la biserica noastra! Aceasta este Casa lui Dumnezeu, Crestin-Ortodoxa si de rugaciune. Sunteti invitati sa participati la toate serviciile noastre crestine si la Slujba Sfantei Liturghii.

Din respect pentru Domnul nostru Isus Hristos, Maica Domnului si Biserica Domnului, pentru cei care se roaga aici, pentru Traditia Sfanta si obiceiurile stramosesti ale credintei Ortodoxe, ca de altfel si din respect de sine, tinuta modesta si comportamentul corespunzator sunt absolut necesare pentru toti credinciosii, membri si vizitatorii.

1.STATUL IN PICIOARE IN LOC DE ASEZATUL IN BANCI
Pozitia traditionala pentru rugaciune in Biserica Ortodoxa a fost si este de a sta in picioare. In vechile biserici ortodox-crestine, nu au fost si inca nu sunt banci (pews) in biserica. Scaunele si bancile de la perete, pe o parte si pe alta a bisericii sunt de obicei rezervate pentru cei in varsta sau infirmi.

In America de Nord, intentia a fost si este de a se construi si amenaja bisericile cu banci si daca le avem acum e bine sa stim cand e bine, politicos si respectuos sa stam jos si cand trebuie sa stam in picioare.

Initial si normal este de preferat sa stam in picioare pe tot parcursul slujbei religioase. Daca preferati sa stati in picioare, ar fi de indicat sa gasiti un loc in biserica, mai in spate sau intr-o parte astfel incat sa nu blocati pe cineva sau sa stati intr-un loc necorespunzator.

Cand e trebuie sa stam in picioare? Intotdeuna pe parcursul citirii Evangheliei, Intrarea Mica si Marea, Anafora, la Santa Impartasanie, oricand preotul binecuvanteaza si la terminarea slujbei religioase. In multe parohii, in cartile de Sfanta Liturghie apar descrise situatii cand statul in banci este acceptat.

Ca sfat indrumator: este bine sa urmati exemplul oamenilor care stau printre primele banci,daca ei stau jos sa stati si d-voastra. Cand nu stiti ce sa faceti este mai bine sa stati in picioare. Nu e considerat nicioadata gresit sa stati in picioare in biserica pe timpul slujbei religioase.

Nota Editorului: Multe parohii se ghideaza dupa practica ingenunchierii Duminica la slujba cand se canta Imnul Heruvicul/Sfant,Sintirii/Hirotonisirii si de asemenea cand se spune rugaciunea Tatal Nostru. De fapt acest lucru nu e correct deoarece in fiecare Duminica este ca o mica Pascha, in care Invierea Domnului este amintita-deci prin urmare nu se ingenuncheaza.

Rugaciunile in genunchi sunt spuse cinci saptamani dupa Paste, spuse in Duminicile dupa ce se citeste Sfanta Liturghie, restaurarea ingenunchierii pentru vecernie (Matins) si numai la slujbele din timpul saptamanii. Daca traditia Parohiei la care mergeti sa va rugati este de a ingenunchia si toti credinciosii ingenunchiaza atunci este mai potrivit si politicos sa faceti la fel, decat sa faceti diferit de ceilalti si sa iesiti in evidenta. Daca exista situatii in care unii stau in picioare si altii stau jos atunci e mai bine sa stati in picioare.

2.APRINDEREA LUMANARILOR
Aprinderea lumanarilor este o parte importanta in credinta ortodoxa. Le aprindem cand ne rugam, ca un supliment/ajutor la rugaciunile pe care le facem. Ortodocsii, in mod obisnuit, aprind lumanarile cand intra in biserica si atunci e de obicei cel mai potrivit moment sa le aprindem, dar exista si situatii cand acestea n-ar trebui aprinse.

Nu e bine sa aprindem lumanarea in timpul citirii Apostolului sau in timpul citirii Evangheliei, in timpul Intrarii Micii sau Marii, a predicii si cand credinciosii stau in picioare. Daca se intampla sa ajungeti mai tarziu la biserica, dupa ce slujba a inceput, o foarte buna regula de respectat, ca sfat indrumator este urmatoarea: daca toti credinciosii stau in picioare, asteptati pana cand se aseaza toti si apoi aprindeti lumanarea/lumanarile (cu exceptia situatiei in care credinciosii stau jos pe timpul predicii, binenteles). In afara acestor situatii este mai mult ca sigur potrivit sa aprindeti lumanarile.

3.VENIREA TARZIU LA BISERICA
Cel mai bine ar fi sa ajungeti la biserica inainte de inceperea slujbei religioase, dar din motive nestiute a devenit o obisnuinta sau mai bine zis un obicei nepoliticos pentru multi sa vina mai tarziu la biserica. Daca ajungeti la biserica dupa ce incepe slujba, incercati sa intrati in biserica in liniste si fiti atenti la ce se intampla in jurul d-voastra/in biserica. Daca Apostolul sau Sfanta Evanghelie se citeste sau Intrarea Mica si Marea este in process de desfasurare, asteptati pana se termina de citit toate acestea ca apoi sa gasiti un loc in care sa va indreptati sau sa va asezati. Daca preotul citeste predica, stati in spate pana el termina. Daca nu stiti ce sa faceti intrebati/consultati-va cu unul din Epitropi, daca e bine sa va asezati sau nu. Incercati sa nu intrerupeti sau sa deranjati desfasurarea normala a slujbei atunci cand intrati in biserica. Cel mai bun lucru pe care puteti sa-l
faceti pentru a evita aceasta problema este sa ajungeti la timp la biserica astfel nu va mai fi nevoie sa va mai intrebati daca e bine sau nu e bine sa intrati in biserica sau unde anume sa va asezati. 
Cei care ajung tarziu la biserica nu ar trebui sa primeasca Impartasania.

4. POZITIA PICIOR PESTE PICIOR
In unele traditii ortodoxe,pozitia picior peste picior in biserica este interzisa si considerate lipsa totala de respect. In cultura nord-americana, desi nu sunt reguli care sa interzica acest lucru, noi il facem ca sa ne simtit mai confortabil, mai relaxati cand stam jos in biserica. Este bine sa stam jos in biserica? Binenteles ca nu. Si nu pentru ca este gresit sa facem asta vreodata, ci pentru ca este prea necorespunzator si prea confortabil pentru a face asta in biserica. Imaginati-va doar urmatoarea situatie: cand suntem la casele noastre si ne asezam intr-o pozitie relaxanta pe scaun sau fotoliu, ne asezam pe spate, punem picior peste picior si apoi gandurile noastre se indreapta spre cu totul altceva decat a ne concentra la ce se intampla la momentul respective. Gandurile noastre ne poarta spre alte directii. Retineti, va rugam, ca asezatul in banci in biserica este o concesie, nu un act normativ, o lege de a te ruga/o modalitate corecta de a ne ruga. Cu siguranta nu ar trebui sa fim prea relaxati sau prea confortabili si mintea sa ne poarte spre alte ganduri atunci cand venim la biserica. De fapt, atunci cand stati jos in biserica ar trebui sa fiti atenti la ce se spune in biserica si sa va concentrati la scopul pentru care ati venit la biserica si nu sa fiti prea confortabili. Cand stati jos in biserica tineti-va picioarele pe podea, pregatitiva ca in orice moment sa va ridicati in picioare si fiti atenti la slujba (asta inseamna sa participam la slujba cu tot sufletul si trupul). Puteti sa puneti mainile una peste alta sau sa tineti degetele incrucisate si e mai bine decat sa stati picior peste picior.

5. INTRAREA SI IESIREA DIN BISERICA
Sa-i scoateti pe cei mici din biserica este o alta situatie care trebuie luata in considerare. Daca un copil este galagios, scoateti-l discret si in liniste afara din biserica, atat cat e nevoie ca sa-l linistiti si intoarceti-va la slujba si apoi ghidati-va dupa regulile pentru cei care vin tarziu la biserica si anume: nu intrati din nou atunci cand se citeste din Cartea Sfanta, cand se predica sau la inceputul Intrarii Micii si Marii.

6. PLECAREA DE LA BISERICA INAINTEA BINECUVANTARII FINALE
Plecarea de la biserica inaintea binecuvantarii finale pe langa faptul ca e nepoliticos, ne lipseste de binecuvantarea propriu-zisa. Slujba religioasa are un inceput (Binecuvantata este imparatia..) si un sfarsit (In pace sa iesim..). Plecarea imediat dupa Impartasanie este ca si cum am trata biserica - Casa Domnului - ca un restaurant fast-food unde venim si plecam cand vrem. Traim intr-o lume in rapida miscare in care se pare ca ne grabim din loc in loc, dar, in prezenta lui Dumnezeu trebuie sa incercam sa ne impotrivim acestei grabe de a trece repede de la un lucru la altul din agenda noastra zilnica. Ne lipsim de binecuvantarea Domnului pentru ca nu am avut taria de a participa de la inceput pana la sfarsit la evlavia dumnezeiasca. Mancati si va grabiti daca vreti atunci cand mergeti la McDonald?s dar ramaneti la biserica si multumiti-I Domnului pentru darurile sfinte/pretioase pe care ni le ofera.

biserica

7. STERGETI RUJUL DE PE BUZE CAND VENITI LA BISERICA
V-ati uitat vreodata la o icoana in lumina ca sa observati acele urme de ruj/pete de ruj pe suprafata icoanei? E absolut dezgustator, nu-i asa?!
De fapt e chiar gretos. Rujul pare sa arate frumos pe buze, dar arata oribil pe icoane, cruci, lingurita de Impartasanie si pe mana preotului sau episcopului. Icoanele au fost patate datorita rujului si chiar daca crucile pot fi de multe ori curatate dupa ce fiecare dintre noi le venereaza, nu e politicos fata de ceilalti sa lasam urmele noastre pe ele.
Care este solutia? Daca insistati sa va rujati cand veniti la biserica, stergeti-va rujul de pe buze inainte de a venera o icoana, a primi Sfanta Impartasanie, a saruta crucea sau mana preotului sau episcopului. Mai bine va rujati dupa ce plecati de la biserica. La urma urmei Dumnezeu nu impresionat de cat de atractiva apareti in exterior - prin vestimentatie sau cu machiaj - ci de cat de atractiva sunteti in suflet - podoabele noastre interioare - de caracter bun si credinta/pietate/smerenie.

8. VENERAREA SI SARUTAREA INCOANELOR
Cand intrati in biserica, traditional este sa ne inchinam,sa veneram si sa sarutam icoanele. De obicei icoanele sunt asezate la intrarea in biserica si multe biserici au icoane care sunt plasate in fata/la intrarea in biserica. Atunci cand sarutam o icoana fiti atenti ce sarutati. Nu e correct sa sarutati pe fata persoana pictata pe icoana. Nu sarutati Domnul Isus Hristos sau Maica Domnului pe buze, nu-I asa?! Fiti atenti la ce faceti. Cand va apropiati de o icoana ca s-o sarutati, sarutati Evanghelia, apoi indreptati-va privirea in josul icoanei sau la crucea din mana persoanei de pe icoana sau sarutati mana sau piciorul persoanei pictate pe icoana. Atunci cand sarutati o icoana, aratati tot respectul persoanei de pe acea icoana acelasi respect pe care l-ati arata unei personae pe care o venerati. Si nu uitati sa va stergeti rujul de pe buze inainte de a saruta o icoana.

9. VORBIREA IN BISERICA SAU IN TIMPUL SLUJBEI
Nu-i asa ca-i minunat sa veniti la biserica sa va intalniti cu prietenii si familia? Dar asteptati, va rugam pentru ora potrivita sa faceti aceste gesturi/sa-i salutati cand sunteti la o cafea, nu cand sunteti in biserica. Nu este politicos si respectuos sa faceti asta/sa vorbiti sau sa aveti conversatii in biserica in timpul slujbei. Pe langa faptul ca e lipsa de respect fata de Dumnezeu, in acelasi timp e lipsa de respect si pentru ceilalti credinciosi care se roaga in biserica. Comunicati cu Dumnezeu cand sunteti in biserica prin rugaciuni, cantece religioase, multumiri si cu prietenii conversati dupa slujba pe hol sau dupa ce iesiti din biserica.

10. IMBRACAMINTEA/VESTIMENTATIA DE DUMINICA
Va amintiti timpurile cand oamenii isi puneau ?hainele de duminica? ca sa mearga la biserica? De fapt ?hainele de sarbatoare? erau catalogate ca si hainele de duminica. In unele regiuni ale tarii acest obicei a disparut in timpurile noastre. Chiar mai mult decat atat imbracamintea pentru biserica a devenit total necorespunzatoare/prea confortabila. In unele momente din viata noastra ar trebui sa aratam ce-i mai bun din noi lui Dumnezeu, sa-i aratam tot respectful nostru. Si acest lucru s-ar traduce si pentru vestimentatia noastra. Ar trebui sa-i aratam respect lui Dumnezeu prin cea mai decenta imbracaminte de-a noastra si nu prin imbracamintea de zi cu zi. Ar trebui sa ne imbracam modest,nu intr-un mod corespunzator care sa atraga atentia asupra noastra. Imbracamintea noastra ar trebui intotdeauna sa fie de bun crestin - in special la biserica.

PANTALONII SCURTI NU SUNT ACCEPTATI la biserica, valabil atat pentru femei cat si pentru barbate si copii peste 12 ani. Fustele purtate de femei ar trebui sa fie peste genunchi, nu sunt acceptate tricourile sau bluzele fara maneci, bluzele care se leaga dupa gat sau topurile care dezvaluie parti intime ale corpului. Barbatii ar trebui sa poarte pantaloni lungi, gen constum, nu imbracaminte sport sau ca de plaja, sau orice alt articol de imbracaminte necorespunzator.

NU SUNT PERMISE TRICOURILE CU IMPRIMEURI-cu logo-uri, motto-uri sau poze imprimate. Bluzele si camasile ar trebui sa fie modest butonate. Barbati, va rugam sa nu purtati palarii sportive, sepci, casti sau alte articole de vestimentatie nepotrivite. Femeile pot sa-si acopere capul.

COPIII: Doar copiilor mici, sub 10 ani, le este permis sa poarte pantaloni scurti la biserica si binenteles sa fie decenti pantalonii. Pantalonii scurti, sport sau din material spandex nu sunt deloc corespunzatori pentru biserica (valabil si pentru copii si pentru adulti). Sandalele si pantofii, toata incaltamintea mai exact trebuie sa fie curata si inchise toate baretele pe picior. Nimeni nu ar trebui sa poarte tricouri sau bluze cu imprimeuri pe ele, de nici un fel (ca un exemplu total nepotrivit: ?This body is for you!? - care binenteles ca e nepermis la biserica).

FEMEILE: Rochiile trebuie sa fie decente si modeste. Nu sunt premise topurile mulate, rochiile cu bretele sau fustele scurte (mini) sau rochiile mulate pe corp. Rochiile are trebui sa fie decente, nu cu spatele gol sau decolteurile prea mari. Daca femeile poarta pantaloni la biserica, ar trebui sa fie numai pantaloni de costum decent, modest, nu blugi sau leggings sau pantaloni sport. Nu sunt acceptati pantalonii scurti de nici un fel la biserica.

BARBATII: Barbatii, de asemenea, trebuie sa se imbrace modest la biserica. Chair daca paltoanele sau cravatele nu sunt obligatorii, camasile trebuie sa aiba gulere si sa fie incheiate pana la gat. E permis doar un nasture de sus de la guler neinchis, nu mai multe, ca de ex. 2 sau 3 nasturi deschisi. Pantalonii ar trebui sa fie calcati si curati, in bune conditii. Blugii, de orice fel, model sau culoare sunt de obicei necorespunzatori pentru biserica, in special cei cu gauri, rupti, taiati sau cu imprimeuri. Si binenteles, pantalonii scurti nu sunt permisi nici la barbati ca vestimentatie de biserica. Daca mergeti undeva dupa terminarea slujbei in care e necesar sa va imbracati cat mai sport sau confortabil, luati cu voi schimburile de haine sport si schimbati-va dupa ce iesiti din biserica. Tineti minte, folositi-va de judecata si de respectul de sine, cat si de bunul gust atunci cand va imbracati pentru biserica. La urma urmei, nu mergeti la biserica sa fiti vazuti de ceilalti veniti la biserica, ci veniti la biserica sa va intalniti cu Domnul si sa va rugati lui Dumnezeu/sa-l intampinati pe Dumnezeu.

11. CAND SA FACEM CRUCE SAU CAND SA NU FACEM CRUCE
Oricine a observat pe credinciosii din biserica, la slujba de duminica dimineata, a sesizat ca unii credinciosi fac semnul crucii in momente diferite si cateodata in moduri diferite.Pana la un punct sa faceti semnul crucii este ceva personal si in concordanta cu propria credinta si nu e o regula impusa de nimeni. Dar exista situatii cand este absolut necesar sa faceti semnul crucii si alte situatii cand nu e bine sa faceti semnul crucii.

Acestea sunt situatiile respective:

Cand sa facem cruce: cand auziti una din urmatoarele fraze: ?In numele Tatalui,al Fiului si al Sfantului Duh?.?, la inceputul sau la sfarsitul rugaciunii pe care o ziceti sau a citirii liturghiei, la intrarea sau iesirea din biserica, la trecerea prin fata Sfantului Altar; inainte de a saruta o icoana, Sfanta Cruce sau Evanghelia.

Cand sa nu facem semnul crucii: cand va impartasiti si va aflati in fata Sfantului Potir cu Sfanta Impartasanie sau dupa ce luati Impartasania (ati putea lovi sau atinge din greseala Sfantul Potir cu mana dumneavoastra), cand preotul sau episcopul spune:?Pace tuturor!? Aplecati-va putin pentru a primi binecuvantarea, cand primiti binecuvantarea de la preot sau episcop (sarutarea mainii drepte a preotului/episcopului este permis dar nu si sa faceti semnul crucii).

12. ATINGEREA POALEI VESMINTELOR PREOTESTI
Multora le place sau vor sa atinga vesmantul sfant al preotului in timpul slujbei atunci cand el trece prin biserica, printre enoriasi la Intrarea Mare, in timpul Sfintei Liturghii. Acest lucru este acceptat, pios sau considerat obicei crestinesc prin care impreunati rugaciunile d-voastra cu rugaciunea Intrarii cu Sfintele Daruri. In acelasi timp, trebuie sa fiti precauti sa nu trageti prea tare de vesmant si sa va impiedicati facand acest lucru sau mai rau sa-i impingeti pe ceilalti din calea d-voastra ca sa puteti atinge vesmantul sfant. Si fiti siguri sa-i indrumati pe copiii d-voastra sa faca gestul corespunzator de a atinge vesmintele sfinte la fel cum ati face d-voastra.

13. SNACKS-URILE PENTRU COPII
Puteti cu usurinta sa observati unde au stat copiii in biserica. Cele mai bune indicatoare sunt farimiturile de biscuiti, Cheerios sau alte fursecuri. Parintii intotdeauna aduc cu ei tot felul de biscuiti/fursecuri si cate un suc de fructe pentru copiii lor atunci cand vin la biserica. Pentru copiii mici (1-2 ani) e in regula sa faceti acest lucru. Dar atunci cand sunt mai mari (ca de ex. 3-4 ani) ar trebui sa fie capabili sa se abtina de la a manca aceste fursecuri/biscuiti sau a bea in timpul slujbei si atunci cand implinesc varsta de 7 ani - varsta primei lor spovedanii - ar trebui sa posteasca ca sa poata primi Impartasania duminica la slujba sau macar sa aiba intentia de a posti pentru Impartasanie prin reducerea micului dejun si a manca mancaruri de post si nu de genul fast-food-urilor. Preotul paroh poate sa va indrume in aceasta directie/situatie.
Pentru copiii care mananca snacks-uri macar incercati sa-i sfatuiti sa nu faca acest lucru cand asteapta la rand pentru Impartasania si acest lucru e valabil si atunci cand primesc Anafora. Trebuie sa vina la Impartasanie pe stomacul gol sau sa nu manace inainte de a primi Impartasania cand astepta la rand. Si ca o ultima observatie: incercati sa nu faramitati fursecurile prea mult sau macar sa nu lasati firimituri in urma d-voastra prin biserica. Podeua n-ar trebui sa fie acoperita cu resturi de fursecuri de tot felul. Mestecarea gumei in timpul slujbei sau oriunde in biserica este absolut interzisa pentru toata lumea care vine la biserica.

14. CE AR TREBUI SA FACETI CU ANAFORA
Dupa ce primim Impartasania si dupa ce se termina slujba este obisnuit in traditia ortodox-crestina sa mancam o bucata de anafora care a ramas dupa ce s-a distribuit credinciosilor pentru Impartasanie. Chiar daca anafora nu este impartasanie, este insa paine binecuvantata si de asemenea ar fi bine sa fie mancata de credinciosi cu grija in asa fel incat sa nu se lase firimituri in urma sau sa se faca mizerie dupa ce este consumata. Dupa ce luati Imparatasania sau dupa ce sarutati crucea la sfarsitul slujbei, luati o buacata de Anafora (nu e necesar sa luati 4 sau 5 bucati) si cand va intoarceti la locurile voastre sau va indreptati spre un loc in care va puteti aseza pentru cateva momente mancati Anafora in asa fel incat sa nu lasati firimituri in urma d-voastra. Daca vreti sa dati o bucata de Anafora si altei personae, puteti lua inca o bucata de Anafora - nu rupeti bucata d-voastra de Anafora in 2 ca sa faceti firimituri. Si binenteles fiti atenti ca si copiii d-voastra sa ia Anafora atat cat este necesar si sa nu lase firimituri in urma lor.

15. CAND USILE DE LA ALTAR SUNT DESCHISE credinciosii ar trebui sa stea in picioare, cu fata spre altar, mainile pe langa corp sau punetile una peste alta la nivelul mijlocului/taliei. Nu stati in picioare si tineti mainile in buzunar, la spate sau incrucisate la piept. Daca simtiti nevoia sa stai jos din anumite motive personale nu stati picior peste picior. Cand Sfantul Potir este adus din Sfantul Altar pentru Impartasanie ar trebui sa ramaneti in picioare. Sfanta Impartasanie este doar pentru cei care sunt pregatiti pentru asta.

16. NU INTRATI SI NU IESITI PE USILE DIN MIJLOCUL ALTARULUI
Va rugam nu trantiti usile la plecarea din biserica. Daca sunteti nevoiti sa plecati din timpul slujbei dintr-un anumit motiv va rugam sa plecati in liniste. Inchideti celularele/telefoanele mobile inainte de a intra in biserica. Daca nu va simtiti bine sau aveti vreo problema sau vreo intrebare/nelamurire, cei care sunt la lumanari (Epitropii) in holul bisericii va pot indruma ce sa faceti si va vor ajuta cu mare drag.

17. PRIMIREA IMPARTASANIEI este permisa numai pentru acei credinciosi care sunt botezati in religia ortodox-crestina si care s-au pregatit pentru acest obicei sfant prin postire, rugaciuni, participarea la slujbe si prin spovedanie.

18. VA RUGAM INCHIDETI TELEFOANELE MOBILE sau setati celularele pe optiunea "Vibratii" cand intrati in biserica.

19. FUMATUL ESTE INTERZIS oriunde in biserica si in afara bisericii, in special pe treptele bisericii sau in curtea bisericii.

20. NOTA FINALA
Societatea nord-americana la inceputul acestui secol al 21-lea este foarte non-conformista (liberala) in ceea ce priveste conceptia despre viata. Nu lasati aceasta atitudine predominanta sa va influenteze in credinta d-voastra crestin-ortodoxa. Desigur sunt multe alte aspecte care ar putea fi detaliate in aceasta prezentare. Majoritatea din cele expuse despre etica bisericeasca sunt bazate pe bunul simt al credinciosilor si pe respectul fata de Dumnezeu si fata de altii. Sa tineti minte intotdeauna ca sunteti la biserica pentru al venera pe Dumnezeu si Sfanta Treime. Preotul spune: Cu frica de Dumnezeu si cu credinta si iubire apropiati-va!Lasati ca aceste cuvinte sfinte sa va calauzeasca in credinta d-voastra. Daca urmati aceste simple calauziri mai mult ca sigur ca aveti destula etica bisericeasca sau tot ce va trebuie pentru un bun compartament in biserica.

BINECUVANTATI SUNT CEI CARE VIN IN NUMELE DOMNULUI

 

   sursa: sfantacruce.org