În cele mai multe culturi, după ce au fost efectuate ultimele ritualuri și înainte de degradarea semnificativă a mortului, rudele sau prietenii decid ce se va întâmpla cu corpul acestuia: de obicei, sau este incinerat, sau înmormântat într-un mormânt. Incinerarea este un obicei foarte vechi și destul de obişnuit. Pentru unii oameni, actul de incinerare exemplifică conceptul creștin de “cenușă în cenușă”. Alte modalităţi includ înmormântare într-un mormânt, sau înhumarea corpului într-un sarcofag, criptă, mormânt, sau osuar, sau într-o structură de suprafață monumentală, cum ar fi un mausoleu (exemplul lui Taj Mahal), sau o piramidă (exemplu: Marea Piramida din Giza).
O metodă de dispunere a corpului mortului în unele culturi este aşa-numita înmormântare în cer, care presupune plasarea corpul persoanei decedate pe un teren la înălţime (un munte) unde este lăsat păsărilor de pradă, ca în Tibet. În unele religii, păsările de pradă sunt purtători ai sufletului la cer. O astfel de practică poate, de asemenea, să se datoreze problemelor pragmatice de mediu, cum ar fi condițiile în care terenul (ca în Tibet) este prea pietros sau greu de săpat, sau unde există puțini copaci pentru a fi ars. Întrucât unele religii locale budiste, ca în cazul Tibetului, cred că trupul după moarte este doar o cochilie goală, există şi alte modalități mai practice decât înmormântarea de eliminare a unui organism, cum ar fi să fie lăsat animalelor de pradă să îl sfâşie.
Din cele mai vechi timpuri, în unele culturi, s-au făcut eforturi pentru a întârzia procesele de degradare ale corpului înainte de înmormântare (ducând uneori şi la întârzierea proceselor de degradare după înmormântare), precum mumificarea sau îmbălsămarea. Acest proces poate fi făcut înainte, în timpul sau după ceremonia de înmormântare.
Există multe obiceiuri funerare în diferite culturi. În unele comunități de pescuit sau marine, bocitorii pot depune corpul în apă, în timpul a ceea ce este cunoscut sub numele de înmormântare pe mare. Iar în unele sate de munte tradiția impune agățatul sicriului de pomi în pădure.
Multe culturi au locații în care mormintele sunt, de obicei, îngropate în pământ, locaţie denumită cimitir. Morminte pot fi aranjate de proprietarul terenului, o firmă de înmormântare, antreprenor de pompe funebre, sau de un organism religios, cum ar fi o biserică sau o societate comunitară, un organism caritabil, sau un organism voluntar însărcinat cu aceste responsabilităţi.
O alternativă la sfârșitul secolului XX este de înmormântarea ecologică. Aceasta este o secvență de etape care include congelarea, pulverizarea prin vibrații, un proces de îngheţare-uscare, îndepărtarea metalelor, și îngroparea pulberii rezultate, care mai are doar 30 % din masa corpului iniţial.
Crionica este procesul de conservare criogenică a unui organism la temperatura azotului lichid pentru a opri procesele de degradare naturale care au loc după moarte. Prin aceste practici se speră că tehnologia viitorului va permite persoanei moarte din punct de vedere legal să fie readusă la viață, atunci când și în cazul în care știința viitoare va fi capabilă să vindece bolile, să întinerească oamenii, și să reparare prejudiciile datorate procesului de conservare criogenică. Începând din 2007, au existat peste 150 de persoane conservate criogenic în cele mai mari două organizații criogenice din lume, Alcor Life Extension Foundation si Institutul Cryonics.
Înmormântarea spaţială folosește o rachetă pentru a lansa rămăşiţele incinerate ale unui corp pe o orbită spaţială. Această modalitate a fost folosită de cel puțin 150 de ori până în prezent.
În unele țări ao fost incurajate donații ale întregului corp către şcolile medicale pentru a fi utilizate în învățământul medical și instruiri similare, și în cercetare. În Statele Unite, aceste donaţii, împreună cu donarea de organe, sunt reglementate de Uniform Anatomic Gift Act. În plus față de donaţii, unele persoanele fizice aleg să doneze organele lor pentru a evita costurile cu aranjamentele funerare.
sursa:wikipedia.ro