Cultura contemporana este marcata de o profunda ratacire intelectuala si practica. Acest context cultural isi rasfrange repercursiunile in planul vietii private ale persoanelor care se simt mai dezorientate si mai nesigure la intrebarile cele mai profunde si ultime ale existentei lor. Lumea se simte anonima si socialmente izolata, in special din cauza slabirii legaturilor familiale si a incapacitatii de a fundamenta relatii personale de lunga durata si profunde. Acesta este contextul in care se incadreaza fenomenul noilor miscari religioase.
Miscarea New Age se prezinta ca un mesaj mantuitor, isi aroga puterea vindecarii lumii actuale si capacitatea de a pune omul in legatura cu o realitate spirituala ultima, ascunsa in fiecare om si in fiecare fiinta. Doctinile si practicile New Age nu sunt doar departe de a- si onora promisiunile, dar ofera raspunsuri gresite la aspiratii umane autentice. Pentru aceasta doctrina, nu credinta in harul lui Dumnezeu mantuieste, ci omul insusi isi dobandeste mantuirea prin cunostinte sigure si cu metode foarte precise, nu aplicate naturii externe, ci vietii spirituale si interioare omului. Raportata la credinta crestina, miscare New Age apare ca promotoare a unor simplificari inacceptabile.Iisus Hristos este redus la una din multele manifestari ale omniprezentei “energii cosmice” care s-a manifestat deja in alte personaje religioase.
New Age respinge adevarurile crestine esentiale: transcendenta si personalitatea lui Dumnezeu, deoarece in viziunea new age, Dumnezeu nu este Creatorul lumii, ci “sufletul” ei immanent; este respinsa distinctia dintre spirit si materie, precum si personalitatea si libertatea omului. De asemenea, sunt negate existenta pacatului, intruparea Fiului lui Dumnezeu in Iisus din Nazaret si mantuirea realizata de El prin moartea pe cruce si prin inviere.
Afirmarea subliniata a “noului” - om nou, paradigma noua, lume noua - confera mesajului New Age o mare atractie.
New Age este simptomul unei crize totale a societatii de astazi si, de asemenea o incercare a acesteia de a se salva cu orice pret, de a incropi un mosaic de adevaruri primitive in care sa se poata crede, si cu care, in mod provizoriu sa se refaca existenta la nivel de idealuri si de sentimente.