Cum se pot pocăi jidovii ? dacă vor cu adevărat
În zilele de 11 octombrie/24 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuieÅŸte, după calendarul bisericesc, minunea întâmplată cu mai multe veacuri în urmă cu icoana Mântuitorului Hristos. Fragmentul este din “VieÅ£ile SfinÅ£ilor” pe luna octombrie: &Iciteste mai mult.…
Albigenzii
O erezie din vremea evului mediu care s-a dezvoltat în oraÅŸul Albi din sudul FranÅ£ei. Această eroare învăţa că există doi dumnezei: cel bun al luminii la care se făcea referire de obicei ca Isus în Noul Testament ÅŸi cel al întunericului ÅŸi al răului asociat cu sataciteste mai mult.…
Apollinarianismul
Apollinarianismul a fost o erezie a secolului al patrulea care purta numele iniÅ£iatorului ei, Apollinaris (sau Apollinarius) cel Tânăr. Apollinaris s-a născut undeva între anul 300 ÅŸi 315 ÅŸi a murit la scurtă vreme înainte de 392. Aparent el ÅŸi-a trăit întreaga viaÅ£Äciteste mai mult.…
Arianismul
Data naÅŸterii lui Arius, preotul Nord-african al cărui nume a fost împrumutat de una din cele mai tulburătoare schisme ale creÅŸtinismului, este nesigură. El pare să se fi născut în Libia. După toate probabilităţile a fost discipolul lui Lucien din Antiohia. În timpul episciteste mai mult.…
Catarismul
Catarii: credinÅ£e Catare Catarii se considerau a fi creÅŸtini buni, de vreme ce exact aÅŸa se numeau ei pe sine însuÅŸi. Când Saint Bernard a vizitat Languedoc în 1145 impresia sa principală pare să fi fost corupÅ£ia neruÅŸinată din Biserica sa. La Catari el a observatciteste mai mult.…
Circumciziatorii
Erezia Circumciziei poate fi rezumată în cuvintele din Faptele Apostolilor 15:1: „CâÅ£iva oameni, veniÅ£i din Iudea, învăţau pe fraÅ£i ÅŸi ziceau: Dacă nu sunteÅ£i tăiaÅ£i împrejur după obiceiul lui Moise, nu puteÅ£i fi mântuiÅ£i”. MulÅ£i dintciteste mai mult.…
Chietismul
Chietismul învaţă cã persoana „spiritualã” este aÅŸa de perfectã încât poate sã dea domnie liberã la dorinÅ£ele trupeÅŸti. Chietismul ori fatalismul spune simplu: Îndur-o, accept-o. Cu alte cuvinte, nu fi om. Intră "uciteste mai mult.…
Iconoclasmul
Literar, iconoclasmul înseamnă distrugerea religioasă ÅŸi politică a imaginilor ÅŸi monumentelor sacre, de obicei (dar nu întotdeauna) de către alt grup religios. Oamenii care distrug astfel de imagini sunt numiÅ£i iconoclaÅŸti, în timp ce aceia care respectă sau venerează acciteste mai mult.…
Idolatria
Etimologic, idolatria înseamnă veneraÅ£ie divină acordată unei ilustraÅ£ii, dar semnificaÅ£ia sa a fost a fost extinsă la toate venerările divine date oricui sau la orice, în locul adevăratului Dumnezeu. Sf. Toma (Summa Theol., II-II, q. xciv) o tratează ca pe o specie din genul sciteste mai mult.…
Montanismul
Montanismul, cunoscut ÅŸi ca Erezia Catafrigiană ÅŸi Noua ProfeÅ£ie, a fost o miÅŸcare eretică întemeiată de profetul Montanus care a apărut în Biserica CreÅŸtină din Frigia, Asia Mică, în secolul al II-lea. Ulterior s-a extins ÅŸi spre Vest, în principal în Cartaciteste mai mult.…
Nestorianismul
Nestorianismul este convingerea eronată cum că Iisus ar fi două persoane diferite. Erezia este numită după Nestorius, care s-a născut în Syria ÅŸi a murit în 451 d.Hr. , care a susÅ£inut această doctrină. Nestorius a fost un călugăr ce a devenit Patriarhul Constantinopolului ÅŸciteste mai mult.…
Patripassianismul
În teologia creÅŸtină, patripassianismul este o erezie trinitariană; este un mod de a înÅ£elege cum relaÅ£ionează persoanele lui Dumnezeu una cu alta, care a fost respins de către biserică. În particular, patripassianismul este o formă de modalism, învăţătura care suciteste mai mult.…
Pelagianismul
Pelagianismul derivă, ca denumire, de la Pelagius, care a trăit în secolul al cincilea A.D. ÅŸi a fost profesor în Roma, cu toate că era britanic prin naÅŸtere. Este o erezie care abordează natura omului. Pelagius, a cărui nume de familie era Morgan, gândea că oamciteste mai mult.…
Quietismul
Quietismul este o filozofie creÅŸtină care a străbătut FranÅ£a, Italia ÅŸi Spania în timpul secolului al XVII-lea, având însă origini mult mai timpurii. Misticii cunoscuÅ£i ca quietiÅŸti insistă, cu mai mult sau mai puÅ£ină emfază, pe nemiÅŸcarea intelectuală ÅŸi pasivitateciteste mai mult.…
Socianinismul
Socinianismul este o formă de antitrinitarianism, denumită după Laelius Socinus (decedat în 1562 la Zurich) ÅŸi după nepotul său Faustus Socinus (decedat în 1604 în Polonia). Cel dintâi a fost unul dintre fondatorii unei societăţi religioase care era nevoită să funcÅciteste mai mult.…