2_400_32Sun Myung Moon s-a nascut în 1920 într-o provincie din actuala Coree de Nord. Coreea a fost una din tarile asiatice în care prozelitismul catolic si protestant a fost si este foarte puternic. În Seul se afla cea mai mare biserica penticostala din lume, numarând aproximativ un milion de membri. Când el avea 10 ani, familia lui s-a convertit la o forma penticostala de prezbiterianism, care încuraja vedeniile si alte practici atribuite Duhului Sfânt. În 1936, la vârsta de 16 ani, Moon a pretins ca a avut o vedenie în care Iisus Hristos însusi l-a anuntat ca a fost ales de Dumnezeu pentru a duce la capat restaurarea Împaratiei lui Dumnezeu pe pamânt. Ulterior el a pretins ca a primit si alte revelatii, însa nu le-a facut publice pâna în 1946.
 
Dupa terminarea liceului din Seul, Moon a plecat sa studieze la o universitate din Japonia. Nu a absolvit facultatea iar dupa înfrângerea Japoniei în al doilea razboi mondial el s-a întors în Coreea. Între 1948 si 1950 a fost întemnitat de catre comunistii nord-coreeni. În 1954, în perioada de saracie si instabilitate politica si economica de dupa Razboiul Coreei (1950-1953), Moon înfiinteaza Biserica Unificarii, cunoscuta oficial ca “Asociatia Sfântului Duh pentru Unificarea Crestinismului Mondial”.
 
Moon a dezvoltat o învatatura cu totul originala, afirmând ca rostul venirii Fiului lui Dumnezeu pe pamânt ar fi fost întemeierea unei familii model, însa ar fi fost împiedicat sa faca aceasta de catre cei care L-au rastignit. Acum îi revenea lui Moon misiunea de a duce la bun sfârsit ceea ce începuse Mântuitorul. În acest sens, Iisus din Nazareth era Mesia Noului Testament, iar Moon ar fi Mesia “Testamentului (Legamântului) Vesnic”. Secta, care numara astazi aproximativ doua milioane de adepti, îl proclama deschis pe Moon ca succesor al lui Iisus Hristos.
 
Moon si sotia lui afirma ca ei formeaza familia ideala pe pamânt, dupa modelul lui Adam si Eva înainte de cadere. Cei doi au mai multi copii, o parte dintre ei înfiati. E interesant ca lui Moon i-au trebuit ceva încercari în realizarea familiei perfecte, actuala lui sotie fiind a patra Eva din viata lui!
 
Începând din anii 1980, Moon, pozând în anti-comunist înfocat, a început sa câstige aliati printre grupurile politice conservatoare din SUA, pe care le-a ajutat cu contributii financiare. Activitatile lui politice i-au câstigat un respect de care nu s-a bucurat niciodata în anii 1970, perioada în care grupuri de parinti si fosti membri ai sectei l-au acuzat în mass-media de tehnici de spalare a creierului pentru recrutarea de membri. Secta promoveaza obedienta absoluta fata de Moon. Membrii trebuie sa se supuna directivelor venite de sus pâna în cele mai marunte detalii ale vietii personale, cum ar fi cele legate de alimentatie sau de petrecerea timpului liber. De regula, membrii sunt determinati sa rupa legaturile cu familia, rudele fiind considerate “neiluminate”. Ocazional apar în mass-media relatari despre cununii în masa efectuate de “reverendul” Moon pe stadioane, în cadrul unor ceremonii fastuoase în care el “cununa” simultan sute de cupluri.
 
Moon conduce actualmente un imperiu financiar cladit cu banii si forta de munca a membrilor. El detine companii în Coreea de Sud si în Japonia, unde produce arme pentru guvernul coreean, extract de ginseng si vase de portelan. Din cauza actelor de evaziune fiscala, el a primit interdictie de intrare în unele tari. În 1982 a avut de executat în SUA o condamnare de 18 luni de închisoare pentru evaziune fiscala.
 
Moon desfasoara o intensa activitate mascata prin intermediul unor organisme internationale create de el, care aparent nu au nimic de-a face cu religia, ca de exemplu: Congresul international pentru unitatea oamenilor de stiinta (ICUS), Academia profesorilor pentru pacea mondiala (PWPA), Congresul mondial al mijloacelor de informare în masa (WMC), Fundatia internationala pentru ajutor si prietenie (IRFF). Numarul acestor organizatii ar depasi cifra de 100. Activitatile sunt disimulate, iar secta reuseste sa aduca la congresele lor chiar teologi ortodocsi. Nu e de mirare ca nu demult “teologi” ai Bisericii Unificarii au conferentiat în doua rânduri si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Aceasta secta ne poate da masura ratacirilor, a blasfemiilor care se aduc lui Dumnezeu de oameni ce pretind a fi crestini si încearca sa “crestineze” si pe altii.