2_400_29Martorii lui Iehova mai au si alte titulaturi:
 
1) Studenti in Biblie, numire comuna celor care studiaza textele advente;
2) Milenisti alesi sau adventi calculati;
3) Russellisti sau adeptii si urmasii lui Russell, unul dintre organizatorii sectei, fiindca astazi secta aproape nu mai are nimic din „originalitate".
 
Martorii lui Iehova - originea:
 
Dupa unele consemnari, Charles Russell era de origine germana (Karl), din vechi semintii mozaice; dupa altii, provenea dintr-o familie irlandeza din grupul prezbiterienilor anglicani-puritani plecati in America. Charles Russell a parasit „calculele" clasice, initiind o adevarata „universiada" a studierii Bibliei in vederea „descoperirii" inceputului mileniului. Calculand „perfect", a ajuns la un rezultat „corect": Venirea Domnului nu va fi pentru judecata, ci pentru „purificare" prin mileniu.
 
Vazand ca are adepti, el paraseste gruparea adventa si organizeaza, in 1872, un colocviu, la inceput al celor ce „studiaza" Biblia. Specificul acestei grupari este predilectia pentru calcule ale Parusiei.
 
Astfel:
 
1874 - Russell alcatuieste „un curs", o lucrare de „specialitate" intitulata Scopul si modul venirii a doua a Domnului in Anul 1874. Dupa deziluzia „venirii", „inteleptul profet" a aratat ca Hristos „a venit", dar in duh, nevazut de nimeni, „ca un fur".
 
1878 - Plecand de la venirea in duh (1874), s-au adaugat si cei trei ani si jumatate cand Hristos a venit ca mire si secerator, conform viziunii lui Ioan (Apoc. XIV, 14-20), asadar, in 1878, Iisus a inceput sa-si arate marea sa putere si sa-si intemeieze adevarata imparatie. Anul 1878 a trecut ca orice an al milei Domnului, fara „evenimentul" cel mare iehovist.
 
1914 - O noua venire „pe nori”, Hristos isi strange alesii (144.000) cu care va guverna din cer peste paradisul pamantesc. Aceasta lucrare continua si astazi, iar incheierea ei este iminenta.
 
1925 - Noul lider, Rutherford, afirma: „starea de lucruri a lui Satan diavolul se va termina pana cel mai tarziu la 31 decembrie 1925”.
 
1975 - Este propus de un alt lider, N.H. Knorr.
 
2000 - Este anul care ii fascineaza pe iehovistii de rand. Dupa atatea esecuri, prefera o varianta ambigua: sfarsitul lumii va veni pana la trecerea generatiei aflata in viata in 1914, anul venirii lui Hristos pe nori.
 
De la aparitia lor, iehovistilor le sunt interzise manifestarile, datorita orientarilor lor antisociale si antinationale. Rutherford si alti lideri au fost inchisi intre 1916-1919, datorita indemnurilor antimilitare.
 
Puncte doctrinare importante ale iehovistilor:
 
-Numele lui Dumnezeu - Iehova - este prezent in traducerea lor eretica a Bibliei (New World Translation) de 7210 ori;
 
-Nu cred in Sf. Treime;
 
-Hristos e „cel mai mare om care a trait vreodata”. Anterior intruparii, dar si dupa aceasta, e confundat cu Arhanghelul Mihail;
 
-Duhul Sfant este o energie impersonala;
 
-Calculeaza neincetat parusia si sustin mileniul - imparatie pamanteasca de 1000 de ani;
 
-Nu cred in suflet, nici in iad si chinuri;
 
-Impart in clase pe cei mantuiti: 144.000 de „martori” vor guverna in cer cu Hristos, restul pe pamant;
 
-Nu cinstesc pe Maica Domnului, sfintii, moastele;
 
-Nu au sarbatori si sunt foarte ostili atat celor crestine (Paste, Craciun), cat si celor laice;
 
-Nu au Sf. Taine;
 
-Prozelitismul este o cerinta expresa; ridicat la rang de dogma;
 
-Interzice transfuziile, tratamentele medicale, vaccinuri, transplanturi;
 
-Intalnim refuzul exercitarii dreptului la vot si refuzul contactelor cu „nemartorii” in afara intalnirilor prozelitiste.
 
Patrunderea Iehovismului in Romania
 
Ioan B. Sima plecat in SUA, in statul Pennsylvania, intalneste „profetii" iehovisti. Se pare ca Ioan Sima s-a intalnit cu insusi „pedagogul" Russell, care l-a sfatuit, inainte de moartea sa, sa se reintoarca in tara si sa arate si romanilor „poruncile" lui lehova. Ioan Sima revine in Ardeal, in 1920 si incepe organizarea unui grup iehovist.
 
In acelasi timp, russellismul patrunsese si era puternic in Ungaria. Unii maghiari reformati si mai ales baptisti si adventisti incearca sa organizeze si ei secta, fiind impotriva noilor stari din Transilvania, dupa 1918.
 
Ioan B. Sima revine la Biserica ortodoxa si dandu-si seama de pericolul moral si social al iehovismului.
 
Gruparea iehovista este preluata in totalitate de catre unguri, propaganda este sustinuta din afara granitelor tarii; se tipareste in continuare revista „Turnul de veghe" si alte brosuri iehoviste, printre care cea mai importanta, intitulata „Epoca de aur".
 
Din Cluj, iehovismul s-a raspandit printre maghiarii din Maramures, Crisana si Banat, la ucraineni si sarbi si apoi la unii dintre romanii trecuti la adventisti in Moldova, Dobrogea si, in ultima vreme, in Oltenia si Muntenia.
 
Sunt recunoscuti drept cult in anul 2000.