1_01Dupa ce si-a dat ultima suflare, raposatul este spalat cu apa curata, stropit cu agheasma si imbracat in haine curate. Apoi i se leaga maxilarul, mainile si picioarele.Pana cand este gata sicriul, mortul este asezat pe pat sau pe un suport special adus de la Biserica. Inainte de a pune trupul inauntru, sicriul se inconjoara de trei ori cu un recipient in care ai pus tamaie pentru a alunga spiritele rele.
 
In mana raposatului se pun cativa banuti care ii vor folosi pentru a plati "vamile". Acest obicei este considerat pagan de multi credinciosi, care aleg sa nu-l respecte. Ei spun ca orice obiect pe care i-l pui in mana sau in buzunare va ingreuna sufletul mortului, prelungindu-i calatoria catre ceruri. De aceea, nu sunt de acord nici cu pieptenele, oglinda sau acul cu ata puse in sicriu, desi datina spune ca acestea sunt obiecte necesare in viata de apoi.
 
De asemnea, unii batrani cred ca este gresit ca mortul sa fie pieptanat, fardat sau sa i se taie unghiile, acestea fiind obiceiuri necrestinesti.
Pe pieptul mortului se pune o icoana sfintita, iar in mainile incrucisate pe piept i se pune o cruce.Fiecare persoana care intra in casa decedatului va spune ,,Dumnezeu sa-l ierte!", aceste cuvinte fiind atat o scurta rugaciune, cat si o formă de salut care inlocuieşte "Bună ziua", "Buna seara" etc.
 
Seara, oamenii se aduna in jurul sicriului la priveghi. La miezul noptii sunt serviti cu mancare si bauturi, dupa care incep sa se retraga rand pe rand. Insa membrii familiei trebuie sa ramana mereu langă mort, avand grija ca lumanarile sa ramana tot timpul aprinse, la fel ca si becurile din casa.
 
Deasupra usii de la intrarea in casa raposatului se pune o panza de culoare neagra pe care se scrie numele lui, data nasterii si data decesului. Aceasta ramane acolo timp de 40 de zile.
 
Rudele raposatului poarta pe haine timp de 40 de zile, o bucata de material de culoare neagra, "doliul". Tot pentru 40 de zile barbatii nu au voie sa foloseasca aparatul de ras.
 
In unele zone bocetele sunt un semn de respect pentru mort - in trecut se angajau bocitoare. Totusi, alte comunitati considera ca bocetul este un semn de egoism, fiindca plangem pentru noi, cei ramasi in viata, in loc sa ne bucuram ca cel drag va ajunge in ceruri.In drumul catre Biserica, in calea mortului se pun drept "punti" diverse obiecte, care apoi sunt date "de pomana".