1_400_78Secta a fost infiintata de un medic belgian, membru al Uniunii Tineretului Comunist wallonez, Luc Jouret. Principalul sau asociat, marele maestru financiar al organizatiei, se numea Joseph Di Mambro. Amandoi sa-au sinucis in 5 octombrie, 1994, in padurea din Granges-sur-Salvan, din Valais, Elvetia, impreuna cu alti 23 de adepti ai Ordinului. La sfarsitul lui 1995, alti 25 de membri, printre care si copii, au fost gasiti morti, tot in Elvetia, urmare a unui ritual de tip satanic sau, sustin anchetatorii, a unui imbold sinucigas, generat de o puternica psihoza colectiva. Cele doua drame au permis Politiei franceze si elvetiene sa acceseze toate operatiunile financiare manuite de Di Mambro, care fusese condamnat, in 1974, la inchisoare, pentru escrocherie, abuz de incredere si emitere de cecuri fara acoperire. Operatiunile erau concentrate in domeniul imobiliar. Secta detine valori in Elvetia, Canada, Monaco, Martinica, Australia. In Franta, acolitii ordinului poseda un patrimoniu imobiliar de peste 8 milioane de franci.
 
Cronica mortilor colective
23 martie 1997. Corpurile neinsufletite a trei femei si doi barbati au fost gasite in incinta unei case dintr-o localitate din Quebec. Toti erau membri ai Ordinului Templului Solar si sa-au sinucis crezand ca actul lor constituie o poarta de transfer intr-o alta viata, pe o alta planeta, numita Sirius. In luna decembrie, a anului 1995, 70 de membri ai Ordinului si-au dat foc dupa ce au inghitit somnifere si au ars de vii intr-o casa de langa Grenoble, din Alpii Francezi. Cu un an inainte, alti 48 de sectanti au murit in acelasi mod, trupurile lor fiind gasite intr-o ferma din Elvetia. In acelasi timp, cinci cadavre, printre care si cel al unui copil, au fost descoperite intr-o cabana la nord de Montreal. Trupurile mortilor erau asezate in cruce, in interiorul unui cerc. 
 
Octombrie 1993. 53 de tarani vietnamezi au comis o sinucidere in masa cu ajutorul uneltelor agricole si a pustilor de vanatoare, in credinta ca vor ajunge direct in Rai. Oficialii au declarat ca taranii au fost victimele unui escroc. Se pare ca victimele i-ar fi donat acestuia mari sume de bani, in schimbul promisiunii ca vor ajunge mai repede in Paradis.
 
Decembrie 1991. Preotul mexican, Ramon Morales Almazan, impreuna cu 29 de adepti ai sai, au murit sufocati in timpul unei slujbe religioase, in care clericul ii indemna sa se roage incontinuu si sa ignore fumul toxic ce se propaga in incinta bisericii. Tot in Mexic, 12 oameni au murit in toiul unui ritual religios, dupa ce au baut alcool industrial.