1_09Secta scopiţilor sau scapetilor  de la geneza ei a fost strâns legată de credinţa în Hristos, castrarea fiind pentru aceştia calea principală de mântuire.Primele informaţii despre istoria scopiţilor („skoptsy” în limba rusă însemnând castrat) au fost documentele de investigare ale poliţiei ţariste.Prima reacţie oficială privind activităţile sectei de scapeţi a fost decretul împărătesei Ecaterina a II din 2 iunie 1772, generat de apariţia acetei mişcări religioase în Oryel, oraş din centrul Rusiei.
În 1807 Sfântul Sinod al Bisericii Ruse a proclamat secta scapeţilor ca fiind cea mai periculoasă erezie şi blasfemie, iar în 1835 această definiție a fost inclusă în Codul penal rus. Senatul Rusiei a definit scapeţii ca fiind: "duşmani ai omenirii, distrugători ai moralei, infractori împotriva legilor divine şi civile".
În 1836 şefii de raioane au primit ordin să facă liste de sectanţi scapeţi, iar în anul următor, a apărut decretul care interzicea oficialităţilor să dea premii, medalii şi decoraţii scapeţilor, chiar dacă făcuseră acte de vitejie sub arme .
Fondatorul sectei scapeţilor a fost un ţăran din raionul Oryel, Kondraty Selivanov, care avea ca idee principală reîncarnările perpetue şi continue ale lui Hristos, care determinau astfel prezența sa permanentă pe pământ.
 
Scapetii sunt fiii legitimi ai bogomililor si isi justifica „cultul" pe textul: „in lupta voastra cu pacatul nu v-ati nevoit pana la sange" (Evr. XII, 4), text preluat apoi de toate gruparile penticostale si miscarile ancestrale.
 
Origine:
 
Secta scapetilor se autointituleaza „vrednicii sufletului" si a aparut ca o reactie impotriva hlastilor, intrucat acestia de pe urma nu duc pana la capat lupta impotriva carnii. Din cauza neinfranarii, au recurs la mutilare, calcand voit sfatul psalmistului: „Fericit barbatul care rabda ispita..." (Ps. I, 1-2). Cel care a initiat secta a fost  Selivanov (1832), membru al comunitatii hlastilor din Petrograd.
 
Puncte doctrinare:
Adeptii scapeti sustin ca pacatul originar a constat si se explica prin unirea fizica a primilor oameni. Pentru a sterge acest pacat este necesar „botezul" cel adevarat prin suprimarea organelor genitale la barbati si taierea sanilor la femei pentru a distruge pofta care aduce pacatul si moartea.
 
Organizare:
Comunitatea lor este condusa de un „corabier", iar organul tutelar dintr-o localitate se intituleaza "fratie".