2_400_37Costurile unui transport din Uniunea  Europeana pot diferi in functie de cheltuielile firmei si de modul in care aceasta organizeaza  transportul. De aceea sfatul nostru este sa cereti o oferta de pret de la mai multe firme, sa analizati timpul in care acestea executa transportul la destinatie (care nu trebuie sa depaseasca mai mult de 72 de ore). Fiecare autospeciala care executa transportul trebuie sa aiba doi soferi ( in nici un caz unul singur) deoarece riscurile de accidente sunt destul mari.  Exista nu putine situatii in care soferul fiind singur pentru ca firma nu vrea sa plateasca doi soferi, acesta  doarme in masina cu persoana decedata atunci cand este obosit.  In cazul in care dumneavoastra decideti altfel, timpul de transport poate fi mai lung de 72 de ore, dar este bine sa stiti aceste lucruri si sa intrebati clar firmA care va executa transportul.
 
Dupa ce cunoasteti costurile serviciilor de mai sus puteti alege firma care ofera cele mai bune servicii, la cel mai competitiv pret si in cel mai scurt timp posibil. Este de preferat sa aveti o confirmare scrisa,  prin e-mail sau fax a serviciilor cerute de dumneavoastra cu privire la timpul de plecare si  la timpul aproximativ de sosire la destinatie, un contract prin care  firma de transport  funerar se obliga sa respecte cele stipulate,  impreuna cu costul patuit in intelegerea cu dumneavoastra.
 
Sfatul nostru este sa fiti atenti in cazul in care :
 
- interlocutorul dumneavoastra refuza sa va trimita in scris un precontract in care sunt specificate clar serviciile cerute de dumneavoastra si pretul discutat in prealabil si acceptat  de dumneavostra.
 
Este suspect in cazul in care ati contactat o firma de transport funerar si aceasta firma  va suna de cateva ori fara ca dumneavoastra sa cereti sa fiti contactat. Sau se mai poate intampla sa va faca propuneri de pret din ce in ce mai mici. De regula, o firma care se respecta si care face acest serviciu cu demnitate si respect, va va oferi in mod imediat si precis orice
 
- informatie de care dumneavoastra aveti nevoie avand astfel posibilitatea sa aveti informatii precise pentru a putea lua decizii hotarate, responsabile  si imediate
 
- orice firma de repatrieri internationale de persoane decedate care dispune de logistica necesara va lua in considerare si o varianta alternativa. De exemplu, in cazul unei repatrieri din Spania sau Portugalia vor trebui luate in considerare cel putin doua variante de transport: una cu avionul  de la cel mai apropiat aeroport si una de transport terestru urmand ca dumneavoastra sa alegeti varianta care va convine cel mai mult.
 
- exista firme care va vor spune ca masina lor de transport este dotata cu aparat frigorific pentru transportul de persoane decedate. Acest lucru nu este prevazut de legislatie deoarece in cazul unui transport pe distante lungi  legea de Politie Mortuara Europeana (aceasta lege inca nu a fost adoptata de catre Romania) prevede interventia chimica (antiputrefactie) si inchiderea intr-un sicriu de zinc cu capac sudat. Fara aceasta pregatire (interventie chimica + inchidere sicriu zinc) niciun agent de politie mortuara din nicio tara europeana nu isi va da acordul pentru ca o persoana decedata sa fie transportata. Nimeni nu va intreba daca masina este dotata cu sistem frigorific sau nu, deoarece temperatura nu are nicio relevanta in timpul transportului din moment ce s-a facut interventia chimica si inchiderea in sicriu de zinc. Ca sa folosim un exemplu concret, putem spune ca limuzinele Mercedes Benz W212 de ultima generatie pe care renumita firma germana le fabrica nu sunt prevazute cu aceste sisteme frigorifice, dar anumite " Dacii  Papuc" au in doatare aceste sisteme montate,  desi nicio legislatie nu le cere. Este doar un mod de a momi clientii intr-un moment in care din punct de vedere emotional  ei de fapt se gandesc in cu totul alta parte si sunt preocupati de cu totul alte probleme.
 
Transportul funerar international al acestora se face pe baza:
 
  •  pasaportului mortuar
  •  certificatului de deces
  •  certificatului constatator al decesului eliberat de medicul de familie sau de spital
  •  certificatului de imbalsamare eliberat de spital
  •  autorizatiei de transport funerar international
 
Transportul funerar international se poate face numai in conditiile prevazute de legislatia nationala a tarii in care a survenit decesul si in conformitate cu regulile internationale in vigoare.