2_400_33Wicca este cea mai eclectică religie neopăgână: deşi în principal se bazează pe tradiţiile celtice, cei care o practică îmbrăţişează de obicei şi aspecte ale altor credinţe vechi, atât europene cât şi din alte regiuni (de exemplu nativ-americane).

Tradiţia wicca merge înapoi în timp până în 1954, când Gerald Gardner a publicat prima carte despre vrăjitorie non-ficţională din lume, Witchcraft Today. Ideea că vrăjitoria încă se mai practica în Anglia a indignat opinia publică britanică şi a fost discreditată de către comunitatea academică. Astăzi wicca este probabil religia neopăgână cu cel mai mare număr de adepţi, răspândită în peste 60 de ţări.

Wiccanii pot fi monoteişti (o singură fiinţă supremă se regăseşte în toate manifestările naturii), duoteişti (Zeul şi Zeiţa întruchipează aspectele masculin şi feminin ale naturii), politeişti (zei şi zeiţe din panteonurile celtic, germanic, grecesc, roman etc.

Cu toate ca pot avea foarte multe denumiri, Zeiţa şi Zeul sunt intotdeauna aceeaşi persoană. Sunt întruchiparea naturii, nu cei care o guvernează.

Zeiţa are trei forme : Fecioara, Mama şi Bătrâna înţeleaptă, iar Zeul de Zeul Încornorat (având coarne de cerb), Regele-Zeu şi Zeul Sacrificiului.

Wicca este un sistem spiritual care incurajeaza gandirea libera a fiecarui individ in parte ; o religie politeista, animista si panteista, toleranta, ce nu are pretentia de a fi nici singura cale, nici cea mai buna. Nu veti auzi niciodata un adevarat wiccan care sa sustina ca religia sa se situeaza mai presus decat altele. Wicca este o miscare spirituala neopagana, neunifora. Fiecare individ sau coven e liber sa adapteze ideologia wiccana la propria sa personalitate. Exista cateva puncte comune esentiale, intre cei ce se numesc « wicca » : - Iubirea Vietii - Iubirea si respectul Naturii, cea mai mare grija a unui wiccan fiind prezervarea ei. - Recunoasterea duala a manifestarii divine. - Viata in armonie cu sine si mediul inconjurator. Wicca incurajeaza intelegerea naturii pe care o vede ca manifestare a Divinitatii (natura este Mama Terra animata si incalzita de energiile solare), si ne invata ca suntem responsabili de actiunile noastre. Un wiccan va incerca sa aduca omagiu vietii prin toate manifestarile sale, vizibile sau invizibile, si va vedea Natura ca pe o creatie Divina. Elementele : pamant, apa, aer si foc sunt recunoscute ca fiind la baza oricarei creatii, prin intelegerea acestor elemente obtinand intelegerea esentei naturii si esenta propriei noastre vieti. Atunci, ce este wicca ?…o religie, o filosofie, magie sau mod de viata ? Daca studiem mai aprofundat vom ajunge la concluzia ca este cate putin din toate.

Principiul etic Wicca este foarte simplu, iar singura lege a celor care se numesc "wiccani" este: "Fa ceea ce doresti dar nu fa rau nimanui". Aceasta este legea, ramane insa de vazut ce inseamna "a nu face rau", si fiecare practicant in parte ar trebui sa mediteze asupra acestui subiect inainte de a trece la realizarea oricarui ritual, pentru a evita consecintele nefaste ce le va avea incalcarea acestei legi.

Cele 13 Principii Wicca

-Un wiccan va intra in armonie cu ritmul natural al fortelor vietii marcate de fazele lunii si va celebra cele patru anotimpuri si cele patru sarbatori.
-Wiccanii recunosc ca darul ratiunii facut oamenilor, le da totodata acestora o responsabilitate unica in ceea ce priveste mediul inconjurator. Ei incearca sa traiasca in armonie cu natura.
-Un wiccan va considera impropriu termenul de « supranatural ». Nimic nu poate exista in afara naturii si orice potential este perfect natural.
-Puterea creatoare a Universului se manifesta prin polaritatea masculin-feminin. Niciuna nu este vazuta ca fiind superioara celeilalte, ele sustinandu-se reciproc.
-Un wicca va recunoaste existenta lumilor spirituale si interactiunea acestor lumi cu lumea materiala, insa nici o dimensiune nu va fi neglijata in raport cu cealalta.
-Nu este recunoscuta nici o autoritate ierarhica. Suntem cu totii « scanteie divina » deci suntem egali si avem datoria sa ne respectam reciproc.
-Se considera ca magia, intelepciunea si credinta sunt trei expresii ale unei aceleiasi cai, manifestate in felul nostru de a vedea lucrurile si in filosofia vietii, cale pe care o numim « pãgânism ».
-A te mandri cu titlul de « pãgân », « vrajitoare » sau « mag », ca si cu orice alt titlu, nu face din tine ceea ce pretinzi a fi. Nici ereditatea, nici colectia de titluri si grade de initiere nu inlocuiesc calitatea individului. Un mag cauta sa controleze fortele prezente in el si face tot posibilul sa traiasca in intelepciune, in armonie cu natura si fara sa faca rau nimanui.
-Noi credem in viata si evolutie. Largirea constiintei duce la intelegerea Universului si constientizarea rolului personal pe care il avem in lume.
-Singura noastra animozitate impotriva crestinismului si a oricarei religii sau filosofii de viata este determinata de pretentia acestora de a fi « singura cale », cautand astfel sa renege libertatea altor practici si credinte.
-Astazi nu mai suntem amenintati de discutiile despre originile si legitimitatea practicii si traditiilor noastre. Vom lasa deci trecutul trecutului si ne simtim in esenta preocupati de pezentul si viitorul nostru.
-Nu este recunoscuta existenta unui principiu absolut al raului reprezentat prin entitati ca Satan sau Diavol
-Credem ca trebuie sa cautam in sânul naturii ceea ce poate contribui la sanatatea noastra si ceea ce ne face sa ne simtim bine.