Biserica Crestina Baptista Maranatha Suceava

descriere

 Vă așteptăm în fiecare seară să fiți în părtăşie cu noi la serile de evanghelizare organizate de Biserica Maranatha Suceava începând cu orele 18.00 până duminică inclusiv. Programele NU vor fi transmise în direct, doar cel de duminică. 

Bisericile baptiste nu sunt supuse vreunei autorități de guvernământ central, ceea ce are ca efect o diversitate a crezului de la o biserică la alta. Aceste biserici sunt însă recunoscute de Ministerul Cultelor și există la nivelul țării o Uniune a Creștinilor Baptiști. Credințele distinctive baptiste sunt comune tuturor bisericilor baptiste, unele din ele fiind însă împărtășite și de alte confesiuni neoprotestante. Printre documentele doctrinare baptiste semnificative se numără Mărturisirea de credință baptistă de la Londra (1689) și Mărturisirea de credință a Cultului Baptist din România.

Printre credințele distinctive baptiste se numără: autoritatea Bibliei, autonomia bisericilor locale, preoția tuturor credincioșilor, recunoașterea a două simboluri ale credinței (Botezul și Cina Domnului), libertatea individuală a sufletului, separarea Bisericii de Stat și recunoașterea a trei funcții în biserică (cea de pastor și prezbiter și cea de diacon).

Autoritatea Scripturii Sau "Sola Scriptura" Afirmă Că Biblia Este Singura Sursă Cu Autoritate A Cuvântului Lui Dumnezeu, Spre Deosebire De Importantul Rol De Care Se Bucură Sfânta Tradiție În Învățătura Bisericii Ortodoxe. Orice Opinie Care Nu Poate Fi Susținută Direct De O Referință Biblică Este În General Considerată A Fi Bazată Pe Datini Omenești Și Nu Pe Călăuzirea Lui Dumnezeu. Fiecare Persoană Este Responsabilă Înaintea Lui Dumnezeu Pentru Modul În Care Înțelege Biblia Și Este Încurajată Să Ducă La Capăt Mântuirea Cu Frică Și Cutremur. Baptiștii Consideră În General Că Crezurile Creștine Istorice Se Situează La Un Nivel De Autoritate Mai Scăzut Decât Al Bibliei, Deși S-Ar Putea Să Fie, În Esență, De Acord Cu Ele. Totuși, O Organizație Sau O Biserică Locală Poate Avea Un "Crez" General, Cum Ar Fi Mărturisirea De Credință A Cultului Baptist Din România.

Ineranța Bibliei este o poziție obișnuită printre fundamentaliști, alături de interpretarea contextual-literală a Bibliei și de alte elemente ale teologiei fundamentaliste. Grație diversității permise de congregaționalism, însă, multe biserici baptiste nu sunt nici fundamentaliste, nici literaliste, deși majoritatea cred în autoritatea Bibliei. Cei mai mulți baptiști moderați sau nefundamentaliști preferă să folosească termenii "inspirată" sau "insuflată de Dumnezeu", în locul celui de "inerantă", pentru a descrie Scriptura; acești termeni alternativi își au originea în cuvântul folosit de Pavel în 2 Timotei 3:16.

Cu privire la ineranța Scripturii, unii baptiști consideră că autografele originale (presupuse pierdute) sunt inerante și că formularea originală a fost păstrată de Dumnezeu în copiile făcute în secolele au urmat. Mulți baptiști consideră că traducerile făcute de pe aceste manuscrise în alte limbi sunt necesare, dar nu necesar inerante. Unii baptiști (americani, în general) cred că traducerea King James a Bibliei în engleză este o traducere inspirată și resping nevoia de a cunoaște și utiliza manuscrisele grecești și ebraice.